Fokbeleid


 

Ik kijk eerst naar gezondheid, karakter, bouw en dan kleur. Elke fokker heeft zijn of haar eigen visie over waar hij of zij naar toe wilt fokken. Voor mij is kleur het minst belangrijk, en streef ik naar een goede gezonde werklijn met een will to please. Voor mij is een goede werkbouw belangrijk en dat mijn honden het goed doen in de hondensport zoals schapendrijven, hoopers, agility, flyball, frisbee en ga zo maar door! Mijn pups gaan dan ook enkel naar mensen die met hun hond aan de slag willen. Wedstrijden zijn niet noodzakelijk, maar ik ben wel van mening dat dit ras een werker is en wil dat mijn honden bij hun eigenaren de juiste hoeveelheid fysieke en mentale uitdaging krijgen die ze nodig hebben.

 

 

Ik fok alleen met geteste ouderdieren, zo zijn mijn honden helemaal DNA, X-ray en ECVO+Glaucoom getest.

 

Om de genenpoel groot te houden sluit ik dragers niet uit, maar zal ik alleen de combinatie, mits de hond drager is van de ziekte, drager x vrij fokken zodat de pups nooit de ziekte kunnen ontwikkelen. 

Om de juiste reu te vinden ga ik (meerdere keren)op bezoek bij de reuen om zo de geschikte reu voor mijn teef te vinden. Hierbij kijk ik naar karakter en werkvermogen, wat mijn teef niet heeft of mist probeer ik in de volgende generatie aan te vullen met de reu. Ook laat ik mijn teef meerdere keren de reu ontmoeten om ook te kijken of er een klik is tussen beide partijen. Daarbij vind ik het zelf ook belangrijk om een goede klik te hebben met de eigenaar of eigenaresse van de hond.